Jdi na obsah Jdi na menu

Nový dokument o Josefu Fantovi

10. 11. 2016

Česká televize uvede nový dokument o Josefu Fantovi – zakladateli Krkonošského národního parku

 

Film natočil režisér Martin Slunečko pro cyklus pořadů Nedej se! v produkci České televize.

Česká televize tento dokument premiérově uvede na svých obrazovkách tuto neděli 13. listopadu od 10:55 na programu ČT2 (on-line verze bude poté k vidění v archivu cyklu Nedej se!: www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/dily). V šestadvacetiminutovém dokumentu sleduje režisér Slunečko cestu Josefa Fanty do Krkonoš, kde dostal mladý jednatřicetiletý expert na ekologii lesa za úkol připravit vyhlášení národního parku, nejstaršího na českém území. S profesorem Fantou prochází některá z míst, kde nebo o kterých se tehdy dost zásadně rozhodovalo. Příběh Josefa Fanty pokračuje sovětskou okupací a následnou degradací z pozice náměstka ředitele Správy KRNAP na pozici topiče ve vrchlabském muzeu, následným odchodem z národního parku a posléze i vlasti do Nizozemí, kde se nakonec Fanta stává profesorem lesnické ekologie hned na dvou univerzitách – ve Wageningen a Amsterdamu. Po revoluci se vrací do „svých“ Krkonoš, aby na vlastní oči uviděl důsledky imisní kalamity v horských lesích – tu obratem začal zkoušet řešit a i díky němu se podařilo naše lesy zachránit.

Profesor Josef Fanta je nepřehlédnutelnou postavou nejen dějin Krkonošského národního parku, ale také moderního českého a nizozemského lesnictví a klíčovou osobností odborné, ale i laické a mediální debaty o tom, jak má vypadat správná péče o lesy národních parků a lesy hospodářské. „Nositel oranžského řádu, Ceny ministra životního prostředí, Ceny ředitele Správy KRNAP a prestižní Ceny Josefa Vavrouška Josef Fanta dostal v roce svých 85. narozenin díky Martinu Slunečkovi důstojný filmový medailon, navíc natočený atraktivně, s velmi nápaditou kamerou Miroslava Součka a výborným střihem Ondřeje Šošolíka. Pro nás je Josef Fanta nejen otcem zakladatelem, nejen poslem záchrany našich lesů po imisích, ale také zásadním poradním hlasem a hlasem zpětné vazby v naší aktuální práci – v lesích i v ochraně krkonošské tundry. Dopady klimatických změn například na lesy či krkonošskou tundru patří k aktuálním Fantovým nejvýznamnějším tématům,“ říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Ve vrchlabském Ekocentru Krtek připravujeme projekci speciální bonusové verze dokumentu „Josef Fanta: má cesta z Krkonoš do Nizozemí a zpět“, která má dvojnásobnou stopáž oproti televizní verzi (televizní dokument je 26minutový, bonusový film bude mít 55 minut). Při projekci přislíbili účast režisér Martin Slunečko i profesor Josef Fanta osobně. Těšit se můžete už brzy. Jakmile bude znám konečný termín, rádi vám dáme vědět!

Poznámka:
[1] Cenu Josefa Vavrouška (československého federálního ministra životního prostředí z let 1990–1992 a velkého vizionáře udržitelného způsobu života na naší planetě, vizte www.cenajosefavavrouska.cz/o-josefu-vavrouskovi) získal profesor Josef Fanta za rok 2014. Laudatio při slavnostním udělování cen připravil a přednesl náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar. Najdete je v plném znění zde: www.cenajosefavavrouska.cz/laureati/josef-fanta

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář