Jdi na obsah Jdi na menu

Krkonošemi prstem po mapě

6. 8. 2016

Místo konání:  Krkonošské muzeum - Augustiniánský klášter Vrchlabí, Husova 213, Vrchlabí, 543 01
Datum konání:  13.7.2016 až 30.10.2016 od 8:00 do 16:30 hodin
Typ akce: Výstava

Popis:
Podle turistických map se v Krkonoších chodilo už za císaře pána a lze z nich o cestách vyčíst mnohem více, než jen jaká je jejich délka a barevné značení. Výstavu můžete navštívit až do 30. října. 

Vystavených originálů je 28. Další mapy je možné prohlížet v digitální podobě. Jde o mapy vydané od počátku 19. století do konce 20. století. Nejstarší mapa, kterou návštěvníci výstavy uvidí, je z roku 1806 od Josefa Hosera, který ji vydal jako doplněk ke svému průvodci. V té době se ještě nepožívalo slovo turismus, přesto je to turistická mapa v pravém slova smyslu, protože sloužila k pohybu po horách a k jejich poznávání. Nejvíce vystavených map je z období největšího rozkvětu turistiky v první polovině 20. století. Mapy se liší kartografickým zpracováním, názvoslovím i barevností. Na výstavě najdete mapy panoramatické i rozhledové (pohledové z vrcholu Sněžky a Žalého). V jejich případě jde doslova o výtvarná díla, která na sebe můžete jen tak nechat působit stejně jako obrazy, nebo se můžete ponořit do jejich detailního prohlížení a porovnávání.

Výstavu doplňuje edukativní část, která vás vtáhne do poznávání Krkonoš, plánování výletů, používání map při výletech, využití všech informací, které můžete z map vyčíst, naučí vás lépe se orientovat v terénu i se ohleduplně a bezpečně pohybovat po Krkonoších. Kartografickou zajímavostí je lentikulární mapa vydavatelství Kartografie HP z Jičína, s jejíž pomocí se naučíte vidět běžnou papírovou mapu s vrstevnicemi jako trojrozměrnou – a opravdu to funguje! 

Výstava v bývalém augustiniánském klášteře ve Vrchlabí bude přístupná denně mimo pondělí od 8.00 do 16.30.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář